Mijn ervaring met: Starters4communities

Afgelopen half jaar ben ik een groot avontuur aan gegaan met een leuke groep mensen. Dit avontuur was Starters4Communities. Een programma voor starters over sociaal ondernemen. Met sociaal ondernemen probeer je door te ondernemen de wereld duurzamer en socialer te maken. Met deze groep hebben we een crowdfunding gedaan, hebben we inspirerende workshops gehad en hebben we in groepjes verschillende sociale ondernemingen verder geholpen. Vandaag deel ik met jullie mijn hoogtepunten van tijdens het programma!

Het behalen van de crowdfund campagne

Het eerste deel van het programma bestond uit een crowdfund campagne. We hadden als groep een maand de tijd gekregen om 17.000 euro op te halen voor het programma en voor de initiatieven die we gingen steunen. Dit deden we door het organiseren van evenementen en het ontwikkelen van verschillende producten. Van een workshop Marokkaanse thee maken tot het verkopen van onze eigen ontworpen trui in Den Haag thema. Het was hard werken en koste veel tijd maar uiteindelijk hebben we het doelbedrag gehaald! Het was een hele intensieve maar leerzame periode.

Het krijgen van een workshop over communicatiestijlen

Toen de crowdfund periode was afgelopen kregen wij verschillende workshops die we direct konden toepassen op de sociale initiatieven in Den Haag die wij ondersteunden. Een van de eerste workshops was over communicatiestijlen. Door deze hele inzichtelijke workshop ga je misschien een beetje in hokjes denken, maar daardoor ga je mensen wel veel beter begrijpen en makkelijker met ze leren communiceren. Deze workshop gaf mij heel veel inzichten die ik toevallig heel goed kon inzetten voor het initiatief dat ik ondersteunde.

Op bezoek bij UrbanFarmers

Vervolgens gingen we als workshop op bezoek bij UrbanFarmers. Dit is een kas middenin de stad De Haag. Hier produceren ze op een duurzame manier groenten en vis. Ik vond het een hele leerzame ervaring en daarnaast heel inspirerend hoe UrbanFarmers is ontstaan en hoe ze omgaan met het milieu.

Op bezoek bij Seepje

Op een van de laatste bijenkomsten had een groepsgenootje van het programma geregeld dat we op bezoek mochten bij Seepje. Ook dit was een hele inspirerende ervaring. Seepje is een bedrijf dat duurzaam wasmiddel van superschillen uit Nepal maakt. Ze zijn heel klein en als student begonnen en staan inmiddels tussen alle andere wasmiddelen in de Albert Heijn. Het was erg interessant om het verhaal achter dit proces te horen.

SoCo SoCo verder helpen

Als laatste wil ik als hoogtepunt noemen dat we het sociale initiatief SoCo SoCo verder hebben geholpen. SoCo SoCo is een coƶperatie waarvan je lid kunt worden als je vanuit de bijstand een onderneming wilt starten. Het was heel leerzaam om eens kritisch naar een sociale onderneming te kijken en ze zo verder te helpen.

Starters4Communities heeft mij geholpen om zekerder van mijzelf te worden. Daarnaast heeft het bijgedragen aan mijn bewustzijn over de status van de wereld en de rol die je als sociaal ondernemer daarin kunt nemen. Hier wil ik in de toekomst zeker meer mee doen. Als je geĆÆnteresseerd bent in sociaal ondernemen dan kan ik je zeker aanraden om eens te kijken naar het programma Starters4communities, je kunt meedoen in verschillende steden. Misschien is het ook wel iets voor jou! Als je er vragen over hebt mag je ze altijd aan mij stellen!

Daarnaast vroeg ik mij af of jullie het interessant vinden als ik verder in zal gaan op deze onderwerpen? Dus bijvoorbeeld over mijn ervaring met crowdfunding, een uitleg over hoe de communicatiestijlen precies werken, en een uitgebreid verslag over mijn bezoek bij Ubran Farmers en/of Seepje? Laat het mij weten!

Liefs,

Ilse

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *