Duurzame dinsdag dilemma’s #1 & #2

 

Probeer jij net als ik zo veganistisch, duurzaam en eerlijk mogelijk te leven, maar wil je het jezelf ook niet te moeilijk maken en heb je ook maar beperkt budget? Dan heb jij vast ook wel eens dilemma’s waar je tegenaan loopt. Vandaag deel ik een aantal dilemma’s waar ik soms over nadenk met betrekking tot veganisme, duurzaam- en eerlijkheid. Het idee voor deze blogpost ontstond toen ik gisteravond niet kon slapen. Opeens kwamen al die dilemma’s weer naar voren, haha. Deze dilemma’s bewijzen maar weer dat het nastreven van een duurzame, veganistische en eerlijke levensstijl niet altijd makkelijk is en dat het onmogelijk is om alles helemaal perfect te doen.

Dilemma #1

 

Het allerbeste is natuurlijk om fairtrade pure chocolade te eten. Bijvoorbeeld die van Tony Chocolonly. Deze repen zijn heerlijk en eerlijk, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Ik zie veel veganisten daarom ook vaak gaan voor een gewone pure chocolade reep. Helemaal veganistisch en dus eerlijk naar de dieren, maar niet fairtrade en daarom oneerlijk naar de medemens. Als je het zo bekijkt staat dat voor mij gelijk aan een melkchocolade reep eten die wel fairtrade is. Ergens begrijp ik waarom mensen hiervoor kiezen, maar ergens vind ik het toch ook een beetje schreef. Nu is het zo dat een perfecte duurzame, veganistische en eerlijke levensstijl nastreven onmogelijk is en dat ik doordoor helemaal niet erg vind als mensen hier af en toe fouten in maken en schreef in zijn. Toch droom ik ergens van een wereld waarin dat niet nodig zou zijn en waarin het makkelijk is om zo een levensstijl aan te nemen. Daarnaast probeer ik het met dit dilemma misschien wel gewoon goed te praten dat ik stiekem af en toe nog melkchocolade eet. Lees het verhaal dat ik hierachter schreef in deze blog.

Dilemma #2

 

Vaak als je naar de lokale supermarkt gaat kom je dit tegen. De biologische groenten zitten verpakt in een onzinnig plastic zakje, de gewone groente niet. Heel belangrijk want zo weet iedereen welke producten biologisch zijn en welke producten niet. Maargoed, het liefst koop ik biologische producten die niet in plastic worden verpakt. Maar als ik die keus niet heb dan ga ik meestal voor de gewone groenten die niet in plastic worden verpakt. Gewoon omdat ik de kriebels krijg alleen al bij het zien van een losse paprika verpakt in een stukje plastic. Deze koop ik dan ook alleen als ik echt geen andere optie heb op dat moment.
Dan is er natuurlijk ook nog de optie om naar een biologische supermarkt of verpakkingsvrije winkel te gaan waar ze groenten en fruit niet in plastic verkopen. Voor mij zijn deze winkels vaak toch iets te duur waardoor ik er niet te vaak heen ga. Om deze reden kan ik het ook niet betalen om altijd alles biologisch te kopen. Daarnaast ben ik van mening dat ik ook in de gewone supermarkt mijn boodschappen op een zo duurzaam mogelijke wijze zou moeten kunnen doen. .

Zo, dat waren de dilemma’s. Nu ben ik natuurlijk heel erg benieuwd naar wat jullie van deze dilemma’s vinden en of jullie zelf nog van dit soort dilemma’s kennen. Dus laat vooral een reactie achter!

Liefs,

Ilse

Share:

2 Reacties

 1. februari 7, 2018 / 1:02 pm

  Ik herken dit heel erg! Ik probeer veganistisch te eten, zo min mogelijk afval te maken en eet het liefst biologisch. Maar bij deze combi is vaak lastig.

  Zo is er nu bijvoorbeeld boter van Becel die biologisch en veganistisch is maar die zitten dan wel in kleinere kuipjes dan de niet biologische variant. Nu koop ik de ene keer de kleine bio optie en de andere keer ga ik voor de grotere verpakking om minder afval te maken. En voor plantaardige melk en yoghurt zou ik heel graag grotere verpakkingen zien!
  De plantaardige boter, melk en yoghurt blijft lang goed dus ik snap niet zo goed waarom ze geen grotere verpakkingen hebben. Toen ik nog niet veganistisch at kocht ik mijn melk, boter en yoghurt bij de boer of op de markt (waar je de producten in je eigen verpakking mee kon krijgen). Dus ja, je moet keuzes maken.

  Nu komen er steeds meer veganistische, biologische en afvalvrije opties op de markt, dus ik heb goede hoop 🙂

  • Ilse1995
   februari 7, 2018 / 2:44 pm

   Je, je kunt het gewoon niet helemaal goed doen. Gelukkig gaat het inderdaad wel de goede kant op.
   Bedankt voor je reactie!

   Liefs,

   Ilse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *