99% veganistisch

Voordat mensen het vragen geef ik het vaak al toe: ik eet niet 100% veganistisch. Maar zeker wel een dikke 99%, waardoor ik van mening ben dat ik wel gewoon een echte veganist ben. Vandaag leg ik jullie uit waarom ik soms nog iets dierlijks eet en hoe ik het veganisme uitdraag.

Ten eerste dus het feit dat ik “slechts” 99% veganistisch eet in plaats van de volle 100%. Ik eet soms brood en drink soms wijn dat niet veganistisch is en als ik het echt even nodig heb werk ik nog weleens een reep melkchocolade naar binnen. Ik kies er bewust voor om deze dingen af en toe nog wel te eten om verschillende redenen. Brood of wijn waarvan ik niet zeker weet of het veganistisch is eet ik eigenlijk alleen als ik bij andere mensen eet. Als ik het zelf in de supermarkt koop check ik het wel altijd even op internet of het veganistisch is. De reden dat ik hier niet moeilijk over doe is omdat het soms lastig te achterhalen is of brood en wijn veganistisch is, je kunt het niet even snel van de verpakking aflezen. Daarnaast is het ook lastiger om andere mensen uit te leggen wanneer brood of wijn wel of niet veganistisch is. Ik wil het veganisme als iets positiefs zien en overbrengen en het niet te moeilijk voor mijzelf en anderen maken. Ik heb hier daarin dus een lijn getrokken.
Met melkchocola is het een iets ander verhaal. Dat is namelijk gewoon een guilty plessure voor mij. Misschien ben ik er ook wel een beetje verslaaft aan. Zodra er ook maar een goed of slecht excuus is waardoor ik mij niet zo goed voel, vind ik dat ik wel een melkchocolade reep verdien. Sinds ik veganistisch ben eet ik wel al veel minder melkchocola. Maar af en toe kan ik de verleiding gewoon niet weerstaan. Ik wacht daarom ook met smart totdat er een goede, echt lekkere vegan “melk” chocolade reep in de winkel komt. Het liefst met stukjes Oreo of karamel en zeezout erdoorheen. Ik kies ervoor om nog wel af en toe melkchocolade te eten omdat op momenten dat ik die verleiding voel, ik mij niet zo goed voel. Dan wil ik gewoon melkchocola kunnen eten in plaats van mij ervan te moeten weerhouden en mij daardoor nog slechter voelen. Op dat soort momenten denk ik even aan mijzelf.
Verder doe ik ook niet moeilijk als mensen voor mij koken en zij hier per ongeluk iets dierlijks doorheen doen. Zolang ze het maar geprobeerd hebben. Vaak zeg ik achteraf wel dat er toch nog iets dierlijks in het gerecht zat. Maar ik ga er niet dood aan als ik per ongeluk iets dierlijks eet en ik lig er ook niet ’s nachts van wakker. En dat is maar goed ook, want anders zou ik het mijzelf wel erg moeilijk maken.

En dan hoe ik het veganisme uitdraag. Ik ben niet iemand die meteen met de deur in huis valt met het feit dat ik veganistisch ben. Als ik mij voorstel zeg ik dan ook niet: “Hoi, ik ben Ilse en ik ben veganistisch.” Ik breng het onderwerp eigenlijk nooit zelf ter sprake en ga er ook niet spontaan met mensen over in discussie. Ik praat er eigenlijk alleen over wanneer andere mensen het ter sprake brengen of als mensen ernaar vragen. Daarnaast moet ik het wel vaak noemen op het moment dat het over eten gaat. Maar zolang dat niet nodig is doe ik dit niet. Ik kies ervoor om mijn veganisme niet opvallend uit te dragen naar mijn omgeving omdat ik er in geloof dat dit de beste manier is om het aan mensen uit te dragen. Wanneer je het onderwerp namelijk te vaak en te activistisch bespreekt gaan mensen je irritant vinden en krijgen mensen een negatief beeld van veganisten waardoor ze er al helemaal niets mee te maken willen hebben. Je krijgt veel meer begrip van mensen als je inspireert en om mensen te inspireren moet je ervoor zorgen dat ze je respecteren en je dus ook mogen.
Doordat ik het veganisme op deze manier uitdraag krijg ik reacties van mensen als: “jij bent de enige veganist die ik ken die ik niet irritant vind” en “ik wil best veganistisch met jou mee eten hoor, ik ben wel benieuwd.” Als mensen dit soort dingen zeggen bedenk ik mij altijd dat ze weer een klein stukje in de goede richting gaan. En elk kleine stapje naar een meer vegetarische of veganistische levensstijl helpt om de wereld een mooiere plek te maken. En daar doen ik het voor!

In hoeverre je veganistisch eet en hoe je het uitdraagt is natuurlijk persoonlijk. Iedereen heeft er een andere kijk op en pakt het op een andere manier aan. Belangrijk is dat jij het doet zoals jij het fijn vind. Wel zal ik het leuk vinden als jullie jullie mening hierover delen in de reacties, ik ben namelijk erg nieuwsgierig!

Liefs,

Ilse

Share:

6 Reacties

 1. januari 22, 2018 / 2:45 pm

  Ik ben het helemaal met je eens! Ik heb zelf geprobeerd om 100% vegan te eten, maar dit lukt gewoon niet. Ik kan bijvoorbeeld peulvruchten slecht verdragen en daarom eet ik af en toe een gebakken ei. Daarnaast denk ik dat elk vegan stapje die je zet, helpt bijdragen aan een beter milieu en dierenwelzijn. En inderdaad wat je zegt: ik loop ook niet 24/7 rond met “ik ben een veganist/vegetariër!” Wees gewoon jezelf, want er zijn al anderen genoeg 😉

  • Ilse1995
   januari 23, 2018 / 4:03 pm

   Inderdaad, en dan komen we er vanzelf wel!
   Bedankt voor je reactie!

 2. Marilena
  januari 25, 2018 / 11:14 pm

  Een vegan chocoladereep die ik heeel erg lekker vind en die naar mijn mening erg naar melkchocolade smaakt is die van Vego! Je kan hem in ieder geval kopen bij Ekoplaza 🙂

  • Ilse1995
   januari 26, 2018 / 8:27 pm

   Die ken ik, ja! en zijn ook heel lekker. Maar toch niet helemaal hetzelfde! Maar zeker een goed alternatief waar ik af en toe gebruik van maak 🙂

 3. februari 7, 2018 / 7:22 pm

  Ik eet zelf nu denk ik voor 95% veganistisch. Als ik bij andere ben vind ik het oké als ze vegetarisch voor mij koken maar vaak maken mijn vrienden en familie dan toch iets veganistisch voor mij klaar 🙂 Ik ben blij dat ik mijn verhaal heb kunnen delen via mijn blog, hierdoor konden mensen zelf kiezen om het te lezen of niet. Ik merk dat mijn omgeving soms een beetje bang is voor mijn gezondheid maar dat de meeste vooral geintreseerd zijn. Dat laatste had ik niet verwacht en is echt heel fijn, maakt het toch weer wat makkelijker!

  Als je de perfecte melk chocolade gevonden hebt hoor ik het graag! 🙂

  • Ilse1995
   februari 7, 2018 / 7:30 pm

   Goed bezig en fijn dat je vrienden en familie veganistisch voor jou koken!
   Ik merk dat het bloggen mij ook helpt. Vind het ook heel leuk om mijn gedichtenspinsels te delen en mensen aan het denken te zetten.
   Ik zal het je zeker, en de rest van de wereld ook, laten weten als ik een lekkere reep vind!

   Liefs,

   Ilse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *