Recept: Pitabroodje met falafel en mangochutney

Mangochutney, ik kom het de laatste tijd overal tegen. Maar vooral op het bord van anderen, bij een stukje kip of zalm. Dit zorgde ervoor dat ik ging nadenken. Bij wat voor veganistisch gerecht zou ik dat kunnen toevoegen? Uiteindelijk kwam ik bij falafel, simpel gezegd omdat ik dat nog in de koelkast had liggen en ik dacht dat dat weleens een lekkere combinatie zou kunnen zijn, en dat was het ook! Vandaar dat ik het recept vandaag met jullie deel. Het kost best wel wat tijd om voor een lunch de chutney te maken, daarom zou je er ook voor kunnen kiezen om een kant en klare chutney te kopen. Of je maakt een keer een hele grote portie en zorgt ervoor dat je deze kunt bewaren zodat je het vaker kunt eten. De chutney kun je namelijk ook op je brood smeren of als dip gebruiken.

Type: lunch
Bereidingstijd chutney: 30 minuten
Bereidingstijd broodje: 15 minuten

Ingrediƫnten voor een kleine pot chutney

 • 1 mango
 • 1 kleine ui
 • 1 el. olijfolie
 • 25 milliliter appelcider azijn
 • 25 milliliter water
 • Snufje peper
 • 1 tl. paprikapoeder
 • 2 el. agavesiroop

Ingrediƫnten voor twee broodjes

 • 100g falafel (ik gebruikte die van Vivera)
 • 100g sperzieboontjes (of andere groenten)
 • 2 Pitabroodjes
 • 1 el. olijfolie

Bereiding

Je begint met het maken van de mangochutney. Dit is namelijk het meeste werk. Hiermee begin je door de ui en de mango in kleine stukjes te snijden. Wanneer je dit gedaan hebt zet je een pannetje op het vuur en doe je daar de olijfolie in. Zodra deze is opgewarmd doe je de ui erbij en bak je deze voor ongeveer 1 minuut. Vervolgens voeg je de paprikapoeder en de peper toe. Deze bak je ook ongeveer 1 minuut mee. Dan is het tijd voor de mango, doe deze samen met de appelcider azijn en het water in de pan en breng het mengsel aan de kook. Laat het mengsel vervolgens 25 minuten koken. Vervolgens doe je de agavesiroop erbij en laat je dit nogmaals 5 minuutjes koken. Als dit klaar is heb je een lekker mengsel van mangochutney. Om het mengsel nog wat gladder te maken kun je ervoor kiezen om deze nog even in de blender te doen. Ik heb dit heel kort gedaan.

Wanneer je de chutney klaar hebt kun je deze laten afkoelen en aan de slag gaan met de falafel broodjes. Hiervoor zet je eerst wat water op om de boontjes te koken totdat deze gaar zijn. Bak ondertussen in een andere pan de falafel volgens de bereidingswijze die op de verpakking staat (of je maakt de falafel zelf, net zo lekker en eens stuk goedkoper!) en doe de pitabroodjes in de oven of in de broodrooster totdat ze een klein beetje bruin zijn. Wanneer alles klaar is snij je de pitabroodjes open, doe je daar de falafel en boontjes op en smeer je daar als laatste de mangochutney overheen. Eet smakelijk!

Tenzij je heel enthousiast bent met de mangochutney (kan ik begrijpen), hou je nog wat over. Je kunt de chutney 1 tot 2 weken bewaren, totdat er schimmel op zit. Als je de mangochutney lang wilt bewaren dan moet je hem goed verpakken, anders zal hij gaan bederven. Dit doe je door hem in een gesteriliseerde pot te doen. Meer informatie hiervoor vind je hier.

Ik ben benieuwd naar wat jullie van dit recept vinden en naar of jullie nog andere recepten weten met mangochutney. Want dat is gewoon lekker.

Liefs,

Ilse

 

 

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *