Hoe ik veganistisch ben geworden

Ik denk niet dat mensen een jaar geleden zouden verwachten dat ik veganistisch zou gaan worden, ik had het zelf immers ook nooit gedacht. Ik ga jullie vandaag vertellen hoe mijn houding tegenover veganisme in een hele korte periode is veranderd.

Ik ben totaal niet veganistisch opgevoed. Ik hield wel van een stukje vlees en was van mening dat veganistisch eten ongezond is. Wat mij betreft waren veganisten zweverige, geitenwollen sokken types waar ik totaal niet mee geassocieerd wilde worden. Ik bedoel, vlees is er om op te eten, heb je nodig voor je gezondheid en de dieren zijn toch al dood. Verder was ik wel dol op dieren. Ik hield van onze huisdieren en ons paard.
Toen ik ouder werd en op mijn zelf ging wonen veranderde dit beeld al een beetje. Het begon met dat ik vlees duur vond en eindigde met dat ik uit principe zelf bijna nooit meer vlees kocht. Wel zei ik in restaurants en als ik met andere at nooit nee tegen een stukje vlees.

In juli 2017 vertelde mijn zusje die veel bezig was met een gezonde levensstijl over een documentaire die ze had gezien over veganisme. Om een of andere reden trok het mijn aandacht en besloot ik verschillende documentaires over veganisme te kijken. Van “What the health” tot “Cowspiracy”, ik keek het allemaal. Daarnaast ging ik mij op het internet verder verdiepen in het onderwerp en ging ik verschillende blogs lezen. Het ging op dat moment niet zo goed met mij en doordat ik net was afgestudeerd had ik heel veel tijd om mij erin te verdiepen. Op dat moment is het een soort obsessie geworden en wilde ik er alles over weten. Het was een soort uitlaatklep voor mij, iets wat mij bezig hield. Dit zorgde er in eerste instantie niet voor dat ik mij beter ging voelen (eerder slechter), maar uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat er grotere problemen in de wereld zijn dan die van mij. Dat motiveerde mij deze problemen te willen gaan oplossen.

Door alle informatie die ik in korte periode opdeed is mijn kijk op het verleden veranderd. Ik begon vlees vaker te weigeren, hoe meer ik er over las hoe viezer ik het vond worden. Uiteindelijk was ik er klaar mee. Na een laatste vieze hamburger die anders weggegooid zal worden ben ik volledig vegetarisch en een paar dagen later volledig veganistisch geworden (met een kleine terugval toen ik voor drie weken naar Sri Lanka ging). Dit is allemaal in een hele korte tijd gebeurd.

Want:
“If you wanna make the world a batter place, take a look at yourself, and then make a change!”
– Michael Jackson (Man in the mirror)

Bron: Biteback.org

En als je je dan nog afvraagt waarom ik geen dierlijke producten wil consumeren? Omdat de consumptie van dierlijke producten een enorme voetafdruk op de aarde achterlaat en omdat heel veel vee wordt mishandeld en vetgemest terwijl heel veel mensen honger lijden. Uiteindelijk doe ik het ook voor mijzelf, omdat plantaardig eten gezond is en omdat het mij een goed gevoel geeft als ik met mijn consumptie zo min mogelijk schade aan de wereld toebreng.

Liefs,

Ilse

Share:

2 Reacties

 1. Simons
  januari 30, 2018 / 12:41 pm

  Mooi verhaal Ilse! Leuk om te lezen 🙂 Succes!! Groetjes Simone (van Logica)

  • Ilse1995
   februari 1, 2018 / 8:27 pm

   Hoi Simone! Leuk dat je het gelezen hebt. Veel plezier op je vakantie! Liefs, Ilse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *